Solimas

Nederlanders zijn naïef over eigen cyberveiligheid.

Home » Blog » Nederlanders zijn naïef over eigen cyberveiligheid
27 maart 2020

Nederlanders zijn naïef over hun eigen cyberveiligheid. Dat concludeert Alert Online in hun rapport dat op 2 oktober 2017 werd gepubliceerd. Voor het onderzoek werden 3778 Nederlanders gevraagd naar hun bewustzijn op het gebied van cybersecurity. In dit blog gaan we hier wat dieper op in.

Vooral zorgen in de privésfeer, minder op het werk

Maar liefst driekwart van de ondervraagden maakt zich weinig tot zeer weinig zorgen over de digitale veiligheid op het werk. Wat opvalt is dat mensen zich thuis meer zorgen maken, waarschijnlijk door de toegenomen aandacht voor cybergevaar in de media.

Dat is overigens niet geheel onterecht; men ontvangt thuis bijvoorbeeld vaker phishing mails dan op het werk, mede dankzij de betere spamfilters op het werk.

E-mail de grootste dreiging

Het grootste risico zien Nederlanders in e-mails met ondeugdelijke links of besmette bijlagen. Cybercriminaliteit breidt zich echter veel verder uit dan e-mail alleen. Openbare wifi-netwerken worden bijvoorbeeld dankbaar misbruikt door cybercriminelen. Op een dergelijk netwerk digitaal bankieren kan desastreuze gevolgen hebben. Ook besmette advertenties op websites vormen een grote bedreiging. Het is dus problematisch dat het Nederlandse besef van cyberdreigingen zich vooral richt op e-mails.

Niet genoeg kennis van databeveiliging

De helft van de ondervraagden geeft aan nooit door zijn of haar werkgever te zijn geïnformeerd over hoe hij of zij veilig online kan werken. Bovendien zijn veiligheidsprocedures voor deze manier van werken onbekend. Hackers hebben echter maar een heel klein kiertje nodig om door binnen te dringen bij een bedrijf. Dit is dus ontzettend zorgwekkend!

Meer aandacht en bewustzijn rondom cybercriminaliteit helpt!

Bij Solimas maken we zowel jou als je medewerkers regelmatig bewust van cybercriminaliteit. Bewustzijn is namelijk het enige dat echt helpt!

Contact