Solimas

IT en OT: gescheiden werelden of ‘better together’?.

Home » Blog » IT en OT: gescheiden werelden of ‘better together’?
21 augustus 2020

Operationele technologie (OT) is van vitaal belang voor het uitvoeren van de taken en functies van onder andere productiebedrijven, energiemaatschappen, transportorganisaties, zorginstellingen, waterschappen en gemeenten. Traditioneel waren OT en IT-netwerken gescheiden werelden, maar deze zien we telkens meer naar elkaar toe groeien. Is het beter, veiliger en efficiënter om deze werelden gescheiden te houden? Of is het mogelijk de voordelen van convergentie te benutten, zonder in te leveren op veiligheid en controle?

Nieuwe risico’s

Steeds vaker worden IT-gebaseerde technologieën zoals Internet of Things (IoT)-sensoren en internetverbindingen geïntegreerd met OT-netwerken om nieuwe efficiëntieverbeteringen en concurrentievoordelen te creëren. Echter de zwakheden van vaak oudere SCADA-systemen en de vaak onveilige (want niet vanuit het oogpunt van veiligheid ontworpen) IoT apparaten vormen dan een aanvalsmogelijkheid naar de kantoorautomatisering en overige IT-systemen. De convergentie van IT en OT vergroot hiermee het digitale aanvalsoppervlak en de risico op inbraak.

IT en OT binnen één secure managed netwerk

Maximale efficiency, security en ruimte voor innovatie realiseert u met een netwerkomgeving waarin alle toepassingen en datastromen naast en met elkaar kunnen draaien. Maar dan wel proactief beheerd en beveiligd om optimale performance, beschikbaarheid en inzicht te kunnen garanderen. Een SD-WAN is het ‘next gen’ netwerk dat dit alles mogelijk maakt. Binnen een SD-WAN zijn het netwerk en de security niet langer twee gescheiden werelden, maar volledig en optimaal met elkaar geïntegreerd. Met een managed SD-WAN is het voor organisaties eenvoudiger om hun OT aan te sluiten op, en te integreren binnen het interne netwerk. Deze integrale benadering biedt een hogere mate van flexibiliteit en beveiliging tegen lagere kosten.

Meld je aan voor de round table ‘IT, IoT en OT: gescheiden werelden of levert samen betere zorg?’

Meld je aan voor de Round Table op 10 september

Managed secure network dienst van Solimas

Solimas biedt een eenvoudig en flexibel dienstmodel aan waarbinnen u volledige keuze hebt over het gewenste dienstniveau en de daarmee gemoeide kosten. Wij beschikken over een ISEA 3402 Type II certificering, een belangrijke outsourcing standaard die ook de ISO 27001 informatiebeveiliging standaard omvat. Solimas beheert de volledige netwerkinfrastructuur vanuit een ‘single pane of glass’ zodat zowel de OT als reguliere IT beschermd worden tegen digitale bedreigingen. En dat alles als een managed service, dus zonder grote investeringen vooraf en extra werkdruk voor je IT-afdeling.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van een secure managed netwerk voor uw organisatie? Download dan het whitepaper SD-WAN. Of neem contact met ons op; onze SD-WAN en security professionals beantwoorden graag al je vragen. Je bereikt ons telefonisch via 070-707 62 00, of stuur een e-mail naar info@solimas.nl.

Download de whitepaper Contact