Solimas

IT en OT convergeren: Wat is de impact voor de CISO?.

Home » Blog » IT en OT convergeren: Wat is de impact voor de CISO?
4 augustus 2020

Als CISO ben je de spin in het web van beveiliging en informatie, en heb je een centrale rol bij het beheren van alle processen die daarmee te maken hebben. Vrijwel elke innovatie of verandering betekent dat jouw organisatie wijzigingen moet doorvoeren in het securitybeleid en -maatregelen, op basis van de BBN en GAP-analyse.

Nieuwe bedreigingen

Technologische ontwikkelingen hebben impact op organisaties en de manier waarop zij met security omgaan. We zien bijvoorbeeld OT (operationele technologie) en IT (informatietechnologie) steeds meer naar elkaar toegroeien en convergeren. Nu de voorheen gescheiden werelden en netwerken van IT, OT, IoT, SCADA, internet, LAN en WAN steeds meer bij elkaar komen, ontstaan nieuwe kansen maar ook nieuwe bedreigingen. Een concreet voorbeeld: het koppelen van SCADA-systemen via het internet biedt mogelijkheden om de efficiency te verbeteren, maar vergroot tevens het digitale aanvalsoppervlak en het risico op security-incidenten.

Zonder inzicht geen controle

Als CISO moet je kunnen aantonen dat de organisatie daadwerkelijk in control is. Je moet door middel van rapportages en verslagen verantwoording kunnen afleggen naar zowel interne als externe stakeholders. Heb jij op dit moment het volledige inzicht in de gehele IT- en OT-omgeving, wat hiervoor essentieel is? En ben jij in staat alle benodigde rapportages op elk gewenst moment ‘met een druk op de knop’ op te leveren?

Het netwerk als verbindend element

Het doel moet zijn om te komen tot een integrale netwerkomgeving waarin alle toepassingen en datastromen naast en met elkaar kunnen draaien. Maar dan wel proactief beheerd om optimale performance, beveiliging, beschikbaarheid en inzicht te kunnen garanderen. Een managed SD-WAN is het ‘next gen’ netwerk dat dit alles mogelijk maakt. Binnen een SD-WAN zijn het netwerk en de security niet langer twee gescheiden werelden, maar volledig en optimaal met elkaar geïntegreerd.

Meld je aan voor de round table ‘IT, IoT en OT: gescheiden werelden of levert samen betere zorg?’

Meld je aan voor de Round Table op 10 september

Managed secure network dienst van Solimas

Solimas biedt een eenvoudig en flexibel dienstmodel aan waarbinnen jij volledige keuze hebt over het gewenste dienstniveau en de daarmee gemoeide kosten. Wij beschikken over een ISEA 3402 Type II certificering, een belangrijke outsourcing standaard die ook de ISO 27001 informatiebeveiliging standaard omvat. Solimas beheert de volledige netwerkinfrastructuur vanuit een ‘single pane of glass’ zodat zowel de OT – inclusief SCADA – als reguliere IT beschermd worden tegen digitale bedreigingen. Het door ons geleverde BIO rapportage framework geeft inzicht in de belangrijkste KPI’s voor uw organisatie.

De voordelen van SD-WAN

Met een SD-WAN is het voor organisaties eenvoudiger om hun OT aan te sluiten op, en te integreren binnen het interne netwerk. Deze integrale benadering biedt een hogere mate van flexibiliteit en beveiliging tegen lagere kosten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden en voordelen van een managed SD-WAN voor uw organisatie? Download dan het whitepaper SD-WAN. Of neem contact met ons op; onze SD-WAN en security professionals beantwoorden graag al je vragen. Je bereikt ons telefonisch via 070-707 62 00, of stuur een e-mail naar info@solimas.nl.

Download de whitepaper Contact