Solimas

De SD-WAN businesscase.

Home » Blog » De SD-WAN businesscase
11 augustus 2020

Productiebedrijven, energiemaatschappen, transportorganisaties, zorginstellingen maar ook waterschappen en gemeenten vertrouwen traditioneel op gescheiden netwerken voor hun operationele technologie (OT) en informatietechnologie (IT). Het OT-netwerk zorgt voor het controleren en aansturen van onder andere machines, sensoren, bruggen en sluizen. Het IT-netwerk ondersteunt zowel kantoorautomatisering als ERP- en overige bedrijfssystemen. Het bouwen, onderhouden en beheren van twee aparte netwerken kost veel geld en tijd en staat mogelijke efficiencyverbeteringen in de weg. Het integreren van deze netwerken zonder de juiste maatregelen resulteert in verhoging van de security risico’s. In dit artikel belichten we de businesscase van een managed SD-WAN in een tijd van toenemende bedreigingen en beperkte budgetten.

De voordelen en risico’s van convergentie

We zien OT- en IT-netwerken telkens meer naar elkaar toe groeien. Steeds vaker integreren IT-gebaseerde technologieën zoals Internet of Things (IoT)-sensoren, Machine Learning/Artifical Intelligence en Big Data met OT-netwerken om nieuwe efficiëntieverbeteringen te creëren. Echter, deze convergentie van IT en OT vergroot tevens het digitale aanvalsoppervlak en het risico op security-incidenten.

IT en OT binnen één secure managed netwerk

Maximale efficiency, security en ruimte voor innovatie realiseert u met een netwerkomgeving waarin alle toepassingen en datastromen naast en met elkaar kunnen draaien. Een SD-WAN is het ‘next gen’ netwerk dat dit alles mogelijk maakt. Binnen een SD-WAN zijn het netwerk en de security niet langer twee gescheiden werelden, maar volledig en optimaal met elkaar geïntegreerd.

Meld je aan voor de round table ‘IT, IoT en OT: gescheiden werelden of levert samen betere zorg?’

Meld je aan voor de Round Table op 10 september

De voordelen van SD-WAN

Met een managed SD-WAN is het voor organisaties eenvoudiger om hun OT aan te sluiten op, en te integreren binnen het interne netwerk. Maar dan wel proactief beheerd en beveiligd om optimale performance, beschikbaarheid en inzicht te kunnen garanderen. Deze integrale benadering biedt een hogere mate van flexibiliteit en beveiliging tegen lagere kosten.

Managed secure network dienst van Solimas

Solimas biedt een eenvoudig en flexibel dienstmodel aan waarbinnen u volledige keuze hebt over het gewenste dienstniveau en de daarmee gemoeide kosten. Wij beschikken over een ISEA 3402 Type II certificering, een belangrijke outsourcing standaard die ook de ISO 27001 informatiebeveiliging standaard omvat. Solimas beheert de volledige netwerkinfrastructuur vanuit een ‘single pane of glass’ zodat zowel de OT als reguliere IT beschermd worden tegen digitale bedreigingen. En dat alles als een managed service, dus zonder grote investeringen vooraf en extra werkdruk voor uw IT-afdeling.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden, voordelen en businesscase van SD-WAN voor jouw organisatie? Download dan het whitepaper SD-WAN met Fortinet. Of neem contact met ons op; onze SD-WAN en security professionals beantwoorden graag al je vragen. Je bereikt ons telefonisch via 070-707 62 00, of stuur een e-mail naar info@solimas.nl.

Download de whitepaper Contact